Urmuziana

Academician Gheorghe Păun

Se apropie Anul Urmuz, 2023, când se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău zis și Mitică (17 martie 1883, Curtea de Argeș) și 100 de ani de la misterioasa sinucidere dintr-un boschet „pe șoseaua Kiseleff în dosul Bufetului” (din Procesul-verbal al comisarului de poliție, circa 3, din 23 nov.1923). Prilej de reamintire, omagiere și, mai ales, de mai bună cunoaștere a trist-genialului grefier-muzician, literat parcă în treacăt, deși lua scrisul extrem de în serios și prea puținu-i scris a intrat în istoria literaturii.

Ce va face Uniunea Scriitorilor în 2023, ce va face municipalitatea Curții de (la) Argeș, ce va face revista „Curtea de la Argeș”– vom vedea. Planuri sunt multe, posibilități sunt multe, dificultăți, de asemenea.

Un lucru e cert: aici veți regăsi urmele strădaniei noastre de a-l comemora pe Urmuz, cel care nu folosea la întâmplare niciun cuvânt, fiecare având o aluzie, o trimitere, un dedesubt, în ciuda faptul că împletitura finală purta, pentru ochi străini, pecetea absurdului…